Prenumerera
Prenumerera

Mammor och barn kastade stenar på polisen – Reaktioner ifrån politiker och åklagare

Chefsåklagare Eva Nemec Nordh leder förundersökningen kring påskkravallerna i Linköpingsförorten Skäggetorp. Hon reagerar starkt på bilder som kommit till utredarnas kännedom, där bland annat barn och kvinnor är delaktiga i de upplopp som spårade ur denna påskhelg.

– Det var inte bara unga maskerade män utan det var mammor med barn som stod och kastade sten på polisen. Småpojkar som står och kastar sten. säger Eva Nemec Nordh till Sveriges Radio.

Det har på sociala medier cirkulerat bilder där det tydlig framgår att kvinnor är delaktiga i de upplopp som drabbade Sverige under påskhelgen.

Det har kommit starka reaktioner ifrån politiskt håll efter helgen förortstumult. Moderatledaren Ulf Kristersson skrev under eftermiddagen på sin facebooksida att ”påskkravallerna blev kulmen på det som redan var det blodigaste första kvartalet i Sverige, sedan man började föra statistik över dödsskjutningar. Därmed är de också kulmen på en lång tids politiska misslyckanden.”

Sverigedemokraterna har exempelvis lanserat ett åtgärdsprogram som de vill driva politiskt. De vill bland annat ”möta angreppen mot Sverige”. De vill även att asocialitet och svenskfientlighet återigen ska bli grund för att dra in uppehållstillstånd. De vill dessutom dra in bidrag för hela familjer med kriminella kopplingar.

SD-ledaren Jimmie Åkesson besökte idag stadsdelen Skäggetorp i Linköping som länge haft problem med utanförskap, kriminalitet oh islamism. I samband med detta lanserade partiet åtgärdsprogrammet.