
Smittskyddsläkarens mail – Tegnell och expertisens åsikt: Corona var en vanlig influensa
Den restriktionsinriktade coronastrategin har av allt att döma växt fram i Sverige som ett resultat av politisk vilja och medias påverkan. Den smittskyddsexpertis som funnits på och kring folkhälsomyndigheten åren 2020-2022 talade först om flockimmunitet och att munskydd var av liten eller inge betydelse för att begränsa smittan. I en intervju hos Skavland under våren 2020 poängterade dessutom Sveriges dåvarande statsepidemiolog Anders Tegnell att de flesta kommer smittas av covid-19 utan att ens känna av någon påverkan på allmäntillståndet.
I mars 2020 infördes de första restriktionerna i Sverige. Allt eftersom att året gick klev politikerna in och krävde striktare åtgärder. Men Anders Tegnell och smittskyddsexpertisen delade inte politikernas fascination för restriktioner, masstestning och coronapanik.
Britt Åkerlind är smittskyddsläkare och verksamhetschef på Region Östergötland. I september 2020 skrev hon ett mail till dåvarande statsepidemiolog Anders Tegnell (PhD) och läkaren Johnny Ludvigsson, som är licentiat och professor i medicin vid Linköpings Universitet.
Under den hösten hade exempelvis Ludvigsson ifrågasatt coronahysterin när han beskrev pandemireaktionen som kraftigt överdriven i flera mediaintervjuer, däribland i Aftonbladet den 28 november 2020.
I mailet skriver Åkerlind att ”liksom er båda tror jag i stort att Ivor Cummins har mycket rätt.” Ivor Cummins är en biokemisk ingenjör ifrån Irland. Enligt The Times driver han en lockdown-och coronaskeptisk linje. I grunden anser Cummins att covid-19 bör definieras som en vanlig influensa. Han bedömer att Lockdownstrategier är värdelös till sin natur och att de dessutom kan kostar mer än vad den smakar, både ekonomiskt och hälsomässigt.
Läkaren Johnny Ludvigsson argumenterade utifrån liknande ansats och sa bland annat till Aftonbladet att inställda operationerna kan orsaka minst lika många dödsfall som covid-19 i sig. Han reflekterade även kring hur psykisk ohälsa kan öka som ett resultat av lågkonjunktur och minskat socialt umgänge samt hur detta kan leda till sämre livskvalité och självskadebeteende hos en population.
Åkerlind skriver att hon är ”mycket tveksam till denna extensiva provtagning som individen själva beställer och till den kostnad den medför”. Av allt att döma anser hon att åtgärderna i största allmänhet är meningslösa. Britt Åkerlind menar att en rimlig strategi vore att ”utsätta” svenskarna för smittan i lagom mängd. Tegnell talade om hur flockimmunitet skulle uppkommer via lagom smittspridning vid flera mediaintervjuer och presskonferenser 2020.
Utifrån Åkerlinds formuleringar i mailet, till Tegnell och Ludvigsson, kan vi bortom rimligt tvivel konstatera att dessa 3 experter delade Ivor Cummins analys om läget runt covid-19 under hösten 2020 medan provtagningshysterin blev en politiks fråga. För i riksdagen och bland våra politiker var tongångarna en helt annan.
”Varför har ministern inte reagerat och agerat för att åtgärda det faktum att nivån på testningen under de senaste fem veckorna är i genomsnitt 28 800 tester per vecka, och när beräknar ministern att vi når den av regeringen satta målnivån om 100 000 tester per vecka?”, skrev den Moderata riksdagsledamoten Betty Malmberg i en officiellt frågan till socialminister Lena Hallengren i juni 2020. Malmbergs skrivelse speglar hur både regeringen och oppositionen drabbats av en otrolig coronaoro.
Under hösten 2020 frågade tidningen Chef Anders Tegnell om han skulle testa sig för covid-19. Han sa att han inte skulle det. Tegnell markerade dessutom att han inte heller var särskilt rädd för viruset.
– Nej, för jag har varit på ställen som är så mycket värre, som under Ebola-epidemin 1995. Jag litar också mycket på den kunskap som går att läsa sig till. Det är mycket farligare att gå över ett övergångsställe i stan, var hans exakta ord till tidningen.
Expressen kontaktade därpå Folkhälsomyndigheten för en kommentar om hur de skulle tolka Tegnells uttalande till tidningen Chef.
Folkhälsomyndighetens presstalesperson, Henrik Josephsson kommenterar statsepidemiologens uttalande till Expressen och sa att uttalandet ska tolkas som att Tegnell bedömde risken som större att utsättas för olycka i trafiken än att bli allvarligt sjuk i corona.
Trots detta väljer Sveriges riksdags att rösta igenom den pandemilag som gav regeringen rättigheter att inskränka medborgarnas fri och rättigheter.
I en DN-intervju, publicerad 5 dagar efter att pandemilagen trädde i kraft i januari 2021, konstaterade Sveriges dåvarande stadsepidemiolog, Anders Tegnell, att den nya pandemilagens lockdownmöjligheter har väldigt liten påverkan på coronasmittan.
I en SR-intervju senare den våren påstår han dessutom att Sverige kan ha haft en ”övertro” till ”åtgärder” mot coronasmittan. Tegnells restriktionskritiska hållning verkar således ha bestått över tid.
En av de första uttalandena som statsepidemilogen gjorde om coronaviruset kom januari i 2020 – innan den politiska och mediala coronapaniken bröt ut. Han var anti-alarmist enda sedan start. I detta uttalande i SVT sa han att ”det är fortfarande ganska tidigt i epidemin, men av den information vi fått hittills verkar det inte ge lika många dödsfall som Sars eller Mers. Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med Sars och Mers. Dessutom verkar de som har dött hittills redan ha varit väldigt sjuka”. Han förklarade, i en Aftonbladet-intervju publicerad september 2020, att de något förhöjda dödstalen 2020 delvis orsakats av att influensan 2019 varit så pass mild att Sverige hade en ovanligt hög andel personer med svagt immunförsvar vid liv 2020.
Smittskyddsläkarnas såg aldrig covid-19 som en allvarlig virusinfektion, trots skräckkampanjerna ifrån media. Britt Åkerlind, Anders Tegnell och Johnny Ludvigsson var otvivelaktigt motståndare till lockdownstrategin. Ordet vaccin omnämns inte ens i Åkerlinds mail.
Kommentar ifrån projektet Talaomdet
Med skrämselpropaganda och hånfulla slagord mot de som hade modet att ifrågasätta coronastrategin samt undanhållande av sanningen fick regeringen folket att lyda, konstaterar Ann-Catrin Hansson ifrån projektet Talaomdet som verkar för de vaccinskadades rätt.
”Regeringen valde att dölja sanningen och utsätta folket för enorma risker med ett nytt vaccin som ger mer skada än nytta, för att nå högre positioner politiskt”, säger hon när vi ringer upp henne.
”Det värsta är att dessa folkvalda personer gjorde allt för makten. De prioriterade bort ansvaret för folket och folkhälsan och struntade totalt i konsekvenserna”, förklarar hon.
”Det som framkommit i Svenska Morgonbladets fördjupning visar tydligt att det är en politisk agenda bakom coronastrategin, en strategi som inte ens virusexpertisen köpte”.
Ann-Catrin bedömer att folket blivit förda bakom ljuset av politiker och media.
Talaomdet projektet kommer att hålla en manifestation i Stockholm den 30 april för att sätta de vaccinskadade i rampljuset.