Prenumerera
Prenumerera
By Bokmal2 - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=40161668

Svenskt vänsterjournalist sparkad – ifrågasatte nazistkoppling i Ukraina

Vänsterjournalisten Kajsa ”Ekis” Ekman var med på ship till Gaza. När man läser igenom hennes skrifter och böcker ifrån det senaste decenniet finner man en kritisk hållning mot den världsordning där israel skaffat sig allt mer inflytande.

Här om dagen kritiserade hon en journalist på den nystartade tidningen Kyiv Independent i sin ledare åt tidningen Dagens ETC. Hon menade att den ukrainska tidningens försvarsreporter, Illia Ponomarenko, på regelbunden basis umgåtts med de Ukrainska nazisterna i Azovbataljonen. ”Han har ofta lagt ut bilder från militära uppdrag med dem, och skrivit om sin nära vänskap med Azovs före detta artillerichef”, skrev hon i artikelns ingress.

Azovbataljonen bildades 2014 för att som självstädig paramilitär enhet strida mot de ryssvänliga utbrytarrepublikerna, enligt Sveriges Radio.

Ekman menar att tidningen startades för 5 månader sedan medan konflikten mellan Ryssland och Ukraina tilltog. Ändå har denna nystartade tidningen 2 miljoner läsare, vilket Kajas Ekman framhåller men en konfunderad underton. Hon reagerar dessutom på att den LO-ägda tidningen, Arbetet Global, samarbetet med Kyiv Independent, utan att reagera på att de samröre med nazister i Ukraina.

Ekman påstår även, med understöd av källor, att Ponomarenko hyllar Aidarbataljonen som också är en paramilitär sammanslutning till stöd för Ukraina, en bataljon som Amnesty anklagat för allvarliga krigsbrott, däribland för att ha kidnappat och torterat civila i norra Luhansk.

”När Arbetet Globals redaktör Ivar Andersen får frågan av historikern Victor Pressfeldt, som uppmärksammat nazikopplingarna, om hur han ser på samarbetet, svarar Andersen att ”i nuläget ser jag den redaktionen som en positiv kraft, trots den där reporterns uppenbara Azovsympatier”, skrev Ekman i sin ledare.

Hennes text väckte en hel del debatt, bland annat hos Dagens Nyheter där hon en gång i tiden verkade som kulturjournalist. ”Vänsterskribenten Kajsa Ekis Ekman kritiserar Ukrainska medier och hyllar Putins propagandakanal RT”, skriver exempelvis Erik Helmerson på DN:s ledarsida.

På Instagram beskriver hon sin text som ”ett klassiskt grävjobb”.

Andreas Gustavsson är chefredaktör för tidningen ETC. Under gårdagen meddelande han att han bryter samarbetet med Kajsa Ekman, trots att han inte ser några faktafel i Ekmans text. Han meddelar även att tidningen kommer smala ner sin opinionssida, trots att detta länge varit en del av deras varumärke.

”Jag har idag valt att avbryta samarbetet med Kajsa Ekis Ekman. Det är inget lättvindigt beslut. Det ska det inte vara. Och jag vill därför förklara anledningen – och även hur vår publicistiska idé om en mer öppen, spretande ledarsida samtidigt har kommit till vägs ände”, skriver han i en informerande artikel.

Därmed rättar sig även Dagens ETC in sig i den smala åsiktskorridoren.

Under gårdagskvällen går Kajsa Ekman ut med ett uttalande på sin facebooksida om sin relation till Dagens ETC.

”Jag har skrivit för Dagens ETC i snart tio års tid. Det har blivit runt femhundra texter om allt från arbetsplatsolyckor till varför konsten inte bör vara politisk.” Kajsa skildrar hur hon plikttroget hon tjänstgjort åt dem. Hon beskriver även hur arbetsvillkoren såg ut.

”De första åren fick vi inte ens semester, och semesterersättning fick man sen kämpa sig till. Som frilans har man inget kontrakt, man arbetar hemifrån, omkostnaderna betalar man själv, lön 9000/månad före skatt. Undrar hur mycket de tjänat på en? ”

Hon sparkas utan förvarning, menar hon i sin text på Facebook och anser att det blir svårt att ha en intellektuell samt granskande journalistik om en journalist inte fritt får gräva utan att risker sin anställning eller sitt uppdrag.

”Hur ska man kunna ha intellektuella om de ska leva i skräck för att få sparken? Hur ska man kunna ha journalistik i krigstider om de inte får gräva och lägga fram vad de hittat, för att riskera att gagna den ena eller andra sidan?”, lyfter hon fram frågande i sin text.