Prenumerera
Prenumerera
By Anton Holoborodko (Антон Голобородько) - http://www.ex.ua/76677715, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=31559935

Både Ukraina och Ryssland använder sexuellt våld i kriget

SVT skriver under morgonen att både Ukraina och Ryska sidor använder sexuellt våld som krigsföring under pågående krig.

­­­- Det är ett billigt, långtidsverkande vapen som kan användas både förnedra och skada motståndarsidan, säger Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för organisationen Kvinna Till Kvinna till SVT.

På sin facebooksida skriver Ukrainas chefsåklagare, Iryna Venediktiva, att den första rapporten om sexuellt krigsvåld kom för ett par veckor sedan när en rysk soldat ska ha brutit sig in i ett gift par hus och sedan skjutit mannen och därpå tillsammans med andra soldater våldtagit hans hustru.

Det är inte bara ryska militära styrkor som brukar sexuellt våld som maktmedel. I Vinnytsia, en stad i västra Ukraina, polisanmälde en kvinnlig lärare en Ukrainsk soldat för våldtäktsförsök i en skolbibliotek, rapporterar The Guardian.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har publicerat en rapport i söndags, där de presenterar övergrepp från de ryskockuperade delarna av Tjernihiv, Charkiv och Kiev-regionerna.

Det finns en lång historia av våldtäkt i krig i Ryssland. Historiker bedömer att Rödaarmén våldtog uppemot 2 miljoner tyskakvinnor när ryssen intog Tyskland1944-45.