Prenumerera
Prenumerera
By Duncan.Hull - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86942501

Elon Musk köper storpost i Twitter – lyfter yttrandefrihetsprincipen

Elon Musk blir storägare i Twitter. Han har nu köpt 9,29 procent av företagets aktier. Innan köpet genomförde han en omröstning på plattformen där han frågade om användarna ansåg att Twitter upprätthöll yttrandefriheten tillräckligt bra. 70 procent svarade nej.

”Yttrandefriheten är nödvändig för en fungerade demokrati. Tror du att Twitter strängt står fast vid denna princip?”, var hans exakta frågeställning och problematisering när har eftersökte ja eller nej svar.

Elon Musk är en man som bevisar att han står för yttrandefrihet, även under kriget mellan Ukraina och Ryssland. Han ordnade internet förbindelse åt Ukraina via sina satelitsystem men vägrade stänga av den ryskägda nyhetskanalen Russia Today ifrån nätet. Det fria ordet är av överordnad betydelse för honom, oavsett vad han anser om kriget, rapporterade Svenska Morgonbladet.

Elon Mask har i grunden en examen i fysisk och en i nationalekonomi och har via sitt entreprenörskap inom förnybar energi och IT blivit världens rikast man, enligt Bloomberg. Han köper nu in sig i 9,2 procent av plattformen Twitters aktier, till ett värde av 2,89 miljarder dollar, enligt fredagens kurs, rapporterar TT. 

I den amerikanska handeln har värdet på Twitter ökat efter att Elon Musk gått in som ägare.