Prenumerera
Prenumerera
Av TS Eriksson - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=110055806

Bolåneräntorna höjs – kan påverka ekonomin

Nu höjs bolåneräntorna återigen. Både Skandiabanken och statliga SBAB flaggar för räntehöjningar från och med idag.

”Vi bevakar marknadsräntorna kontinuerligt och strävar alltid efter en tydlig följsamhet mellan det allmänna ränteläget och våra listpriser. Förändrade marknadsräntor är grunden till höjningar eller sänkningar av våra bolåneräntor”, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken i ett pressmeddelande.

De höjer visserligen inte räntan på lånen med bindningstid på 3 månader men höjer ränteprocenten på de längre bindningsstrukturerna. Skandiabanken höjer exempelvis den tvååriga bolåneräntan med 0,3 procent.

Detta kan bli ett slag mot bopriserna och vissa bedömare tror att priserna kommer stagnera, enligt Privataaffarer.se. Men de höjda räntorna slår på grund av den höga skuldsättningsgraden mot hushållens köpkraft och därmed mot svensk ekonomi och den svenska arbetsmarknaden. De svenska hushållen slog belåningsrekord i höstas vilket gör att dessa räntehöjningar kommer slå väldigt hårt. Enligt en SvD-artikel från i höstas var svenskarnas samlade skuldbörda 5 000 miljarder kronor, som är jämnstort med hela Sveriges bruttonationalprodukt.

I höstas påstod statistiska centralbyrån att svenskarna aldrig varit såhär belånade, inte ens inför förra finanskrisen 2008. Dessutom menar de att svenskarnas skuldtillväxt också är rekordhög. Nytagna lån minus amorteringar hamnade på 94 miljarder det året.