Prenumerera
Prenumerera

Sveriges ärkebiskop lyfte fram Putins död i tal

Ärkebiskopen Antje Jeckelén har länge varit kontroversiell hos nationella och konservativa kretsar för sin öppna hållning till massinvandring och HBTQ, oavsett vad som egentligen står i bibeln.

Under gårdagen höll hon tal vid konserten ”Hela Sverige skramlar” för att samla in pengar till Ukraina.

Kriget i Ukraina är komplicerat och Svenska Mogonbladet har bland annat lyft fram Indiens hållning som är att kriget är en produkt av komplicerade relationer och en process mellan olika länder som går flera decennier tillbaka tiden. Det finns även bedömare som anser att Nato har provocerat fram denna situation genom att närma sig den ryska gränsen med sin militära makt, även under fredstid.

Detta belystes inte i Antjes tal.

”Angreppskrig kan aldrig rättfärdigas. Och aldrig ska de välsignas av en kyrka. Tänk på barnen. På alla liv som tar slut. På alla liv som aldrig blir desamma igen, Människan startar krig. Men krig är inte mänskligt”, sade hon i talet under konserten. Som ett resultat av dessa åsikter påpekade hon att ”Även diktatorer dör – och sällan i frid”. Denna kommentar om Putin är i linje med de mordhot och dödsönskningar som västvärldens etablissemang riktat mot honom den senaste månaden. Även sociala mediaplattfomar som facebook har tillfälligt vald att acceptera öppna mordhot mot just Rysslands president.

Jackelén menar också att lösningen på hela situationen är hopp och medmänsklighet, någonting hon lyfte fram som bibliska budskap.

Vid kl 23 igår kväll hade konserten dragit in över 63 miljoner kronor, enligt pressmeddelande ifrån arrangörerna.

– Det är helt fantastiskt att se hur Sverige återigen har slutit upp i en manifestation för medmänsklighet och solidaritet. Vi vill tacka alla som har hjälpt till och skramlat med oss, ni har visat Sveriges sanna ansikte när ni behövs som mest, skriver en av arrangörerna.