Prenumerera
Prenumerera
© Kriminalvården

Majoritet i riksdagen vill göra fängelserymningar olagliga

I slutet av 2021 uppmärksammande Svenska Morgonbladet att det inte var olagligt att rymma ifrån ett svenskt fängelse. För den som avviker ifrån sin placering hos kriminalvården avräknas visserligen inte strafflängd under avvikelsetiden. Men någon extra straffpåföljd uppkommer inte. Miljöpartiet har länge varit emot en sådan lagstiftning men har nu svängt i frågan, enligt Ekot. Nu är det bara Socialdemokraterna Vänsterpartiet och Centerpartiet som är emot kriminalisering av att rymma, vilket innebär att en majoritet i riksdagen vill kriminalisera handlingen.

Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har under en lång tid lobbat för en kriminalisering av rymningar.

– Det borde i sig vara kriminellt att faktiskt fly från ett fängelse. Jag tror att de allra flesta svenskar anser det, säger SD:s rättspolitiske talesman Tobias Andersson till Ekot.

S, V och C är fortsatt negativa till att göra rymningar straffbara. Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Carina Ödebrink säger till Ekot att strafflängden redan idag påverkas av hur bra en person sköter sig i fängelse vilket gör att ny lagstiftning blir överflödig och att rymningar ifrån våra högklassade säkerhetsanstalter är väldigt ovanliga.