Prenumerera
Prenumerera
Putin - Biden - Ukraina - Utrikes - nyheter
Av Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=87312534

Vita huset tvingas definiera om märkliga uttalanden ifrån Biden – läget i Östeuropa kan bli värre

Vita huset har mer än en gång behövt förklara en del märkliga uttalanden som den snart 80 –åriga presidenten Joe Biden gjort, rapporterar NBC News.

– För guds skull, den här mannen kan inte stanna kvar vid makten, sade Joe Biden om ryske presidenten Vladimir Putin under ett tal i Polen på tisdagen och detta blev väldigt fort en världsnyhet.

Ryssland svarade på direkten.

– Det är inte upp till Biden att avgöra. Rysslands president välj av ryssarna, markerade Kremls talespersonen Dmitrij Peskov, enligt Aftonbladet och Reuters, som svar på Bidens uttalande i tisdags.

Dmjotrij Peskov gick dessutom tidigare i veckan ut med, under en CNN-intervju, och sa att det var Ukraina som provocerade fram den ryska operationen genom att ha placerat ut 120 000 Ukrainska soldater vid gränsen till Donbass för att hota utbrytarrepublikerna.

– Tyvärr har vi starka bevis för att tro att USA utvecklat biologiska laboratorier i olika länder runt Ryssland, inkluderande Ukraina. Detta är farligt. Dessa leds av amerikanska specialister. Det är verkligheten, säger han dessutom under intervjun.

Vita huset svarar för att mildra den spända situation som Biden nu skapat via sitt uttalande.

”Presidentens poäng var att Putin inte kan tillåtas utöva makt över sina grannländer eller regionen. Han diskuterade inte Putins makt i Ryssland eller ett regimskifte”, skriver en presstalesperson för Vita huset enligt NBC News.

I fredags gjorde även president Biden ett utspel som vissa tolkar som att amerikanska soldater kommer gå in i Ukraina. Även här behövde Vita husen förtydliga.

– Presidenten har varit tydlig med att vi inte ska skicka amerikanska trupper till Ukraina och ingen har ändrats när det gäller den ståndpunkten, sade en talesperson för Vita huset till NBC News efter utspelet om att amerikanska soldater kommer befinna sig i Ukraina.

En del utrikespolitiska bedömare tror till och med att spänningen mellan öst och väst kan förvärras och att det säkerhetspolitiska läget i Östeuropa kan förvärras som ett resultat av Bidens uttalande.

DN:s utrikespolitiska kommentator Karin Eriksson säger att ”Om man är rädd för det tredje världskriget kan det vara en god idé att läsa innantill. Men USA:s president Joe Biden övergav manuset i sitt tal i Warszawa och fick det att låta som om han ville avsätta ledare i Moskva.”