Prenumerera
Prenumerera
Liberalerna - Sverigedemokraterna
© Riksdagen

Sabuni håller med Ribbenvik – vill lagstifta om att fler kommuner ska ta emot flyktingar

Under veckan gick migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik ut med en uppmaning till politikerna om att lagstifta så att samtliga svenska kommuner tvingas ta emot invandrare. Under gårdagen framhöll Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni ett liknande krav via sin facebooksida.

”… regeringen måste ändra bosättningslagen för att få en mer realistisk plan för flyktingmottagandet från Ukraina. Om regeringen fortsätter lämna Migrationsverket ensamt med att lösa boenden för kanske så mycket som 200 000 flyktingar riskerar det bli minst lika illa som flyktingkrisen 2015”, skriver hon.

Hon hänvisar till Mikael Ribbenviks bedömning som ett argument till detta. Sabuni uttrycker förståelse för att hur svårt det är för Migrationsverket att hitta bostäder i annat än små kommuner som tyvärr också har begränsat med resurser för bland annat integration.

”Att i kris lämpa över allt ansvar på en myndighet verkar tyvärr vara ett kännetecken för regeringen. Men agerar de inte – så gör vi det. Liberalernas tog tidigare i veckan initiativ i riksdagen att ändra bosättningslagen” skriver hon dessutom på sin facebooksida.

L-ledaren menar att en lagstiftning på området skulle vara bra för skatt betalarna och flyktingarna. Hon reflekterar inte någonting över det kommunala självbestämmande som liberalerna annars värdesätter högt.