Prenumerera
Prenumerera
Av European People's Party - EPP Congress Madrid - 22 October, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50523028

Adaktusson: avgå som utrikespolitisk talesperson – i konflikt med Ebba

Under valrörelsen inför valet till Europaparlamentet 2019 hamnande Lars Adaktusson i blåsväder. Hans striktare syn kring begränsad aborträtt och traditionella kristna värderingar anfölls av den etablerade median som till stor del ägs av Bonnier och Schibsted. Partiledningen deltog då i drevet mot honom.

Han hade exempelvis deltagit i en ultrakonservativ konferens 2019 där bokstavstroende kristna och därtill HBTQ kritiska personer närvarat, enligt vänstertidningen ETC. Detta är helt i linje med de tankar som Birger Ekstedt och Lewi Pethrus hade när de grundade Kristdemokratisk samling på 1960-talet, för att försvara den gamla kristna samhället i Sverige.

Partiets tidigare ledare, Pingstpastorn och läraren, Alf Svensson, var mycket tydlig med att äktenskapet bara var mellan och man och att abort borde begränsas.

2018 valdes Adaktusson in i Sveriges riksdag och började tjänstgöra ordentligt som riksdagsman efter EU-valet 2019. Han har fram tills denna vecka varit Kristdemokraterna utrikespolitiska talesperson, trots tidigare kontroverser.

Enligt flera medier har Lars Adaktusson kommit på kant med partiledningen som idag är mycket liberalare än den var under Alf Svenssons ledning. Trots sin roll som utrikespolitisk talesperson fick Adaktusson inte frågan om att delta i utrikespolitiska överläggningar beträffande läget i världen idag, rapporterar TV4.

Enligt Adaktusson är det Ebba Busch som ligger bakom dessa härskarmetoder och han avgår som protest mot hennes ledarskap, skriver dessutom TV4. Därför avgår nu Adaktusson som utrikespolitisk talesperson för KD: Han var även kritisk till hur hon hanterat hela husaffären.

Ebb Busch Thor försöker framstå som en konservativ ledare. Men hon står varken upp för striktare abortlagstiftning eller att äktenskapet enbart är till för man och kvinna som Alf Svensson propagerade för.