Prenumerera
Prenumerera
Fotograf: Tomislav Stjepic

Migrationsverket vill ha tvingande lagstiftning: Alla kommuner ska ta emot flyktingar

Under den gångna veckan förklarade migrations – och integrationsminister Anders Ygeman (S) att Sverige riskerar att behöva ta emot uppemot 300 000 flyktingar ifrån Ukraina.

Under förra migrationskrisen 2015 blev fördelningen av flyktingar ojämn mellan olika kommuner. Det var lättare för Migrationsverket att ordna boenden i småkommuner som då hade mindre resurser och blev väldigt belastade.

I Ekos lördagsintervju markerar migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik att Sverige riskerar att upprepa 2015 års misstag om kommunerna frivilligt ska få avgöra om de ska tar emot flyktingar eller inte.

”Det blir copy paste på 2015, och eftersom det här alternativa systemet som jag har förespråkat ganska länge inte finns på plats så fortsätter jag att upphandla enligt det gamla systemet mot bättre vetande”, säger Ribbenvik i Ekots lördagsintervju.

Därför vill migrationsverket att riksdagen stiftar en lag som leder till att alla kommuner tvingas ta emot kommuner. Migrationsverket har på frivillig väg försökt få alla kommuner att ta emot flyktingar denna gång men känner av att det mer eller mindre är samma kommuner som 2015 som är villiga.

Idag tar Sverige emot ungefär 1000 flyktingar per dag från Ukraina och totalt har över 21 000 personer anlänt till Sverige ifrån Ukraina, skriver Migrationsverket på sin hemsida. Då migranter ifrån Ukraina kan komma till Sverige utan visum och inte behöver göra sig tillkänna förrän efter 90 dagar finns det troligtvis ett mörkertal kring hur många som egentligen har anlänt.