Prenumerera
Prenumerera

Zelenskyj söker svenskt stöd mot Ryssland – Näringsutskottet vägrar strypa import av rysk gas

UTRIKES. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade idag till Sveriges riksdag via Videolänk från Ukraina. Under talet vädjade han om svenskt stöd i olika former, bland annat militärt. Efter applåder utlovade riksdagen via talman Andreas Norlén mer svenska vapen till Ukraina.

Zelenskyj har gjort en del kontroversiella uttalanden som inte tagits emot alltför bra i liknande tal till andra parlament, däribland när han likställda Ukrainarnas utsatthet med judarnas under andra världskriget.  Denna gång tog han det säkra före det osäkra när han talade till Sveriges riksdag. Istället för historiska jämförelser lyfte han fram att de gemensamma färgerna på ländernas flaggor står för frihet, fredliga liv, värdighet och folkens rättvisa.

– Färgerna blått och gult är kanske de mest populära färgerna i världen nu, sa Zelenskyj och avslöjade att svenska politiker varit en av de första som gav stöd till den ukrainska regeringen.

Ett annat tema i Zelenskyjs tal var anklagelser mot Ryssland vilka han anser utgör en fara för alla sina grannar. Enligt Zelenskyj vill Ryssland trycka ned och förslava Ukraina, ockupera Gotland, utplåna Ukrainska städer och döda civilbefolkningen.

Han poängterar dessutom att Sverige var en av den första länderna som bidrog med militär stöd till Ukraina. ”Vi kämpar tillsammans”, sade han därpå. Han menar dessutom att Ryssland inte gör någon skillnad mellan militärer och civila.

Ukrainas president ville därpå att Sverige skulle strypa allt beroende vi kan ha till rysk gas, dvs strypa allt import av rysk gas. Timmen innan talet hade näringsutskottet sagt nej till just detta.

Men om inte annat har Postnord under gårdagen aviserat att de slutar leverera post till och från Ryssland och Vitryssland, enligt SvD.