Prenumerera
Prenumerera
Av The White House from Washington, DC - President Trump Meets with the President of the Republic of Finland, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84991283

Finlands president är tveksam till Nato-medlemskap

Den senaste tiden har allt fler medier rapporterat om att den finska opinionen blir allt mer Nato-positiv.

I en intervju i Financial Times förklarar dock Finlands president att ett finländskt Nato-medlemskap skulle innebära ”en stor risk att situationen i Europa eskalerar”.

– Natomedlemskap kan få det att verka som att vi inte längre har någonting att oroa oss för. Men alla alternativ medför risker som vi måste erkänna för tillfället är en stor risk att situationen i Europa eskalerar, säger president Niinistö till Financial Times.

I veckan som var gjorde Sveriges statsminister Magdalena Andersson en liknande bedömning. Magdalena Andersson och Sauli Niinistö tror både snarare på ett utvidgat försvarssamarbete i norden och en fördjupad dialog med USA kring militär samverkan.

Regeringen har ingen vilja att ansöka om Nato-medlemskap i dagsläget.

Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson verkar dock vilja göra Nato-frågan till en val fråga. Han lovar att Sverige kommer ansöka om Nato-medlemskap om han blir statsminister efter höstens val.

”Jag ser ett stort värde i konstruktiva samtal och en bred blocköverskridande lösning för Nato. Men i längden kan inte S tillsammans med V och Mp ha vetorätt mot ett beslut som rör hela Sveriges säkerhet. Regeringen företräder i dagsläget inte den svenska linjen, eftersom de inte har majoritet för den i riksdagen”, skriver han på sin facebooksida. 
”Fattar vi inte ett beslut under våren kommer frågan landa på nästa regering i höst. Om jag leder den kommer jag också att som statsminister verka för ett svenskt medlemskap”, skriver han dessutom.