Prenumerera
Prenumerera
Av Janwikifoto - Eget arbete, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12741647

Reinfeldt sade 2013: ”Ryssland vill förbättra och inte försämra relationerna med Sverige.”

Under påskhelgen 2013 genomförde den ryska militären flygövningar vid svenskt luftrum. Moderaten Fredrik Reinfeldt var då Sveriges statsminister men sade vid ett skolbesök kort därefter att han ”tror inte att Ryssland rustar för att anfalla Sverige. Deras säkerhetspolitiska hot finns på annat håll”. Det ska enligt SvD ha sagts på en gymnasieskola i Hudiksvall.

– Nu sker en militär upprustning från en mycket låg nivå i Ryssland. Det finns varken vilja eller förmåga att rysk krigsmakt ska anfalla svensk terräng och hålla den, konstaterade Reinfeldt enligt SvD i sin artikel ifrån 2013.

Trots de ovan nämnda flygövningar trodde Reinfeldt att ”Ryssland vill förbättra och inte försämra relationerna med Sverige.”