Prenumerera
Prenumerera

Kina: Nato ska inte expandera österut – anser att sanktionerna mot Ryssland är ”skandalösa”

Kina påstår nu att de västerländska sanktioner som riktas mot Ryssland ”blir mer och mer skandalösa”, rapporterar Sky News.

Det är Kinas vice utrikesminister Le Yucheng som framförde detta budskap vid en säkerhetskonferens i Peking.

Han menar att vanliga ryska medborgare berövas utländska tillgångar utan korrekta och legitima processer. Le menar att detta skadar hela den globala ekonomin.

Le anser inte att Nato ska expandera österut, då detta tvingar Ryssland ”in i ett hörn” och därför har denna situation uppstått, förklarar han,

Vitryssland och dess president Alexander Lukasjenko är precis som Kina och dess ledning allierad med Ryssland. Lukasjenko har blivit intervjuad i Japansk TV. I intervjun påstår han att det är USA och västvärlden som manar Ukraina till detta krig. Lukasjenko bedömer att kriget snabbt skulle vara över om Washington hade den ambitionen.

I västvärlden låter dock retoriken annorlunda.

I Sverige har de fyra oppositionspartierna M, KD, SD och C vill att Sverige utvisar samtliga ryska diplomater som befinner sig i Sverige. De anser att det är Ryssland som är ansvariga för situationen i Ukraina och att de ryska diplomater som nu befinner sig i Sverige behöver utvisas för att inte utsätta Sverige för ytterligare risker.

– Vi vet enligt Säkerhetspolisen att upp till en tredjedel av de diplomater som finns i Stockholm från den ryska ambassaden är underrättelseofficerare. De utgör ett hot mot vår politiska, ekonomiska och militära säkerhet, säger Pål Jonsson, Moderaternas försvarspolitiske talesperson, skriver Aftonbladet.