Prenumerera
Prenumerera
By Frankie Fouganthin - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32933745

HD prövar inte Peter Lundgrens dom om sexuellt ofredande – lämnar SD

Sverigedemokraternas Europaparlamentariker Peter Lundgren dömdes för sexuellt ofredande i Göta hovrätt i november. Lundgren friades i tingsrätten men domen överklagades av åklagaren som kom med ytterligare bevisning som hovrätten bedömde som tillräcklig för en fällande dom.

Under hovrättsförhandlingarna lade åklagaren fram en längre inspelning av ett telefonsamtal mellan kvinnan och en hennes partikamrat. Lundgren sade till Tingsrätten att inspelningen var förfalskad och trots att en forensiker vittnade om ljudfilernas äkthet ansåg tingsrätten att det fanns ett rimligt tvivel och frikända SD-politikern.

Peter Lundgren dömdes för att ha sexuellt ofredat en kvinnlig partikamrat, via olämplig beröring, på ett hotellrum för 4 år sedan. Händelsen ska ha inträffat under en fest vid en valkonferens 2018.

Peter Lundgren överklagade domen till Högsta domstolen men i februari 2022 meddelade Högsta domstolen att de inte kommer pröva fallet. Därmed vinner Hovrättens dom laga kraft.

Nu lämnar han SD som parti och fortsätter som politiskt vilde i Europaparlamentet.

”Efter samtal med Peter Lundgren har vi kommit fram till att domen i hovrätten gör det omöjligt för honom att företräda Sverigedemokraterna. Han kommer därmed att lämna sitt medlemskap i partiet”, markerar SD:s pressekreterare Christian Krappedal via en skriftlig kommentar till TT, enligt Expressen.