Prenumerera
Prenumerera

”Force majeure-undantag för sällskapsdjur” från Ukraina – Jordbruksverket: ”högriskland för rabies”

Den militära konflikten i Ukraina gör att människor flyr, däribland till Sverige. En hel del av flyktingar har med sig sina sällskapsdjur.

”Det finns regler för att ta in djur till Sverige men just nu råder force majeure-undantag för sällskapsdjur som kommer med sina ägare från Ukraina”, skriver Jordbruksverket på sin hemsida. Vanligtvis är införsel av utländska djur i Sverige förenat med avsevärt krångel och omfattande regler och kontroller. Idag tvingas Jordbruksverket ta beslut från fall till fall. Myndigheten fokuserar framförallt på hur stor risken är att djuren bär på rabies, vilket kan påverka den svenska djur – och folkhälsan.

”Ukraina är ett högriskland för rabies och har varje år flera fall hos både hundar och katter.”

Vanligtvis ska även Jordbruksverket göra en analys av den dokumenterade information som finns om det enskilda djuret. Det kommer dock variera kraftigt vilken dokumentation som finns att tillgå när människor flyr för sina liv och Jordbruksverket flaggar för att de i vissa fall måste lite på enbart det ägare påstår om sitt sällskapsdjur.