Prenumerera
Prenumerera
By Pakkin Leung, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115671734

3,2 miljoner människor har lämnat Ukraina – Migrationsverket överbelastat – Ukrainska romer ställde till våldsam scen i Tyskland

Ungefär 12 500 ukrainska medborgare har ansökt om asyl i Sverige sedan krigets start. Tusentals anländer varje dag och enligt SVT är mörkertalet stort.

Enligt SVT kommer dessa antaganden ifrån Migrationsverkets interna lägesbild och Migrationsverket har tydligen blivit tagna på sängen. Myndigheten ser detta som ett ”extraordinärt läge” och känner att de har orimlig arbetsbelastning.

Under krigets första 5 dagar kände inte migrationsverket av någon påverkan på verksamheten. På några dagar försämrades läget drastiskt. Migrationsverket hade initialt bedömt att det flesta ukrainska flyktingarna skulle söka sig till länder som redan har en rätt stor ukrainsk population såsom Tyskland. Polen, Spanien och Italien. Men de insåg inom kort att även Sverige skulle påverkas av denna migrationskris.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR har snart 3,2 miljoner människor flytt ifrån Ukraina.

Hittills finns det väldigt få rapporter om dåligt beteenden. Det verkar dock finnas en beteendevariation hos de ukrainska flyktingarna. I Tyskland har ukrainska romer dykt upp. Där fick en buss med romer ifrån Ukraina skickas tillbaka. Flyktingarna ansåg att en gymnastiksal var under deras förväntningar på boende – flyktingarna menade att de utlovats trestjärnigt hotell och agerade därpå våldsamt, rapporterar tyska TZ.