Prenumerera
Prenumerera
By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115643698

Enligt Ron Paul: Centralbankernas pengartryckande orsakar inflationen – Putin är bara ett ”nytt coronavirus”

Den svenska regeringen, såsom många andra, skyller den kraftiga inflationen i världen på Rysslands krigsföring i Ukraina. Men enligt en artikel som LRF:s ordförande fick publicerad SvD var prisökningen på viktiga insatsvaror för jordbruket ett problem redan 2021. Matpriserna är en drivande komponent bakom den kraftiga inflation som nu har kommit till västvärlden.

Ron Paul var en kontroversiell presidentkandidat i USA som nu ifrågasätter hur en elit inom politiken och näringslivet kontrollerar och manipulerade samhällsystemen, framför allt det ekonomiska systemet, för egen vinning.

Roten till hela denna manipulation är enligt Paul pengar som fritt kan tryckas samt devalveras och revalveras av fristående krafter som inte vill folkets bästa. Han syftar då på det amerikanska centralbankssystems Federal Reserve som i praktiken har ett privat ägarskap.

Han menade, i ett inlägg på sociala medier, att de som byggt den amerikanska friheten, ”The founding fathers…definierade dollar som en exakt vikt av silver”.

Ron Paul anser att detta exakta tänkande har bytts ut mot en relativ syn på pengar. Han menar att system därför kan anpassa för att stödja vissa grupper genom att trycka pengar för att betala utsatta banker eller energibolag med under en kris. Därmed driver sedelpressarna på inflationen som skapar problem för vanliga människor som får det svårare att överleva på sin lön. Det är den politiska eliten, försvarsindustrin och stora företag som tjänar på att en centralbank kan laborera med penningmängden, argumenterar han.

Energi och drivmedelspriserna driver onekligen upp inflationstakten just nu. Men Ron Paul anser att det huvudsakligen är de inhemska politiker i USA som orsakat just detta och inte Ryssland. Han argumentera i flera klipp att Putin snarare har blivit ett ”nytt coronavirus”, ett sätt att få människor att fokusera på annat än de storföretag som utnyttjar system, såsom vaccinproducenterna under covidpaniken.

Han tror inte på ”ledarskapet i någon av partierna”. Paul menar att varken republikerna eller demokraterna kommer lösa grundproblemet , någonting han är tydlig med i ett youtubeklipp  denna vecka.

Ron Paul köper den monetära skolans huvudsakliga förklaring om varför prisuppgångar sker och det är ett överskott av pengar som orsakar detta.

Han bedömer att hela problemet börjar med påhittade kriser som covid 19. Paul menar då att staten börjar spendera för att åtgärda krisen och detta resulterar i skuldsättning. Skulderna betalas sedan genom att trycka pengar.  ”Detta likviderar skulder men raderar dessutom förmögenhet”, säger han i ett videoklippet.

I ett ”sunt monetärt system” tillåts inte denna manipulation, påstår Ron Paul. Hans brukar huvudsakligen argumentera för att pengar måste ha ett absolut värde och att mer fokus sätts vid att utveckla själva ekonomin och produktionen i ett land.