Prenumerera
Prenumerera
By Poltikerveckan Almedalen - Almedalen 2011-07-03, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=70674376

Aftonbladetprofiler kritiska till regeringens bil – och villaägarstöd – stödet finansieras via lån

Regeringen har lånat till de 14 miljarder som krävs för att ge bidrag till bil- och villaägare, ett bidragspaket som Sveriges finansminister Mikael Damberg presenterade igår.

Redan i januari meddelande regeringen att villaägare skulle få kompensation för de höga elpriserna och detta förslag är nu mer eller mindre konkretiserat hos elleverantörerna. Denna satsning bedöms kosta 7 miljoner och pengarna är upplånade.

Enligt bedömare. däribland skribenter på Aftonbladet, ser man paralleller till Greklands misslyckade upplåningsstrategi som resulterade i ekonomiskt sammanbrott.

Även den röda tidningen Aftonbladet lyfter fram tvivel kring regeringens strategi.

”Man kan tycka att hela idén är ett ofog. Staten kan inte ställa upp och kompensera alla människor så fort en prishöjning blir lite smärtsam”, argumenterar politiska kommentatorn Lena Mellin.

Tidningens krönikör Anna Björklund påpekar att mindre bilåkande och mer ransonering till och med är bra för hälsan och förkastar därmed även hon regeringens förslag.