Prenumerera
Prenumerera

Regeringen erbjuder stort lättnadspaket mot prishöjningarna

Sverige har drabbats av ett inflationstryck där livsmedels – och drivmedelspriserna leder uppgången. Regeringen har under eftermiddagen presenterat ett åtgärdspaket för att stötta landets hushåll och till viss del företagare. Finansminiser Mikael Damberg presenterade detta vid en presskonferens under eftermiddagen. Drivmedelsskatten kommer att sänkas tillfälligt mellan 1 juni och 31 oktober i år. Därpå kommer privatpersoner att erhålla ett engångsbelopp per bil på 1000, för max 1 bil.

– Prisuppgångarna är på grund av Rysslands agerande och direkt relaterade till den ryska invasionen, säger finansminister Mikael Damberg (S) på pressträffen där han poängterade att regeringen lägger 14 miljarder för att stödje.

Reduktionsplikten för bensin och diesel fryses på 2022 nivå för hela nästa år.

Dessutom avser regeringen att erbjuda omfattande klimatbonusar för de som ställer om till elbil.