Prenumerera
Prenumerera
© Privat

Regeringen beviljar Kevin-bröderna skadestånd

Regeringen ska i morgon formellt besluta att Robin och Christian, som anklagades för mord på 4 åriga Kevin när de var 5 och 7 år gamla, får ersättning för allt lidande som dessa anklagelser inneburit. Anklagelserna rubbade hela familjens värdighet och livstillvaro och myndigheterna har enligt många rättsteoretiska bedömare aldrig presenterat bevisning som ska ha legat till grund för dessa anklagelser.

Bröderna begärde skadestånd för detta av staten. JK har nekat dem skadestånd och argumenterade för att hela ärendet ligger för långt tillbaka i tiden för att kunna utredas.

Kriminologen Leif GW Persson fick uppmärksamhet när han i februari berättade att ett flyktingbarn av allt att döma borde ha varit högintressant som misstänkt. Flyktingbarnet avskrevs dock från utredningen med hänvisning till att ”det var valår” och man inte ”ville förvandla det till en invandrardebatt”, påstod Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon. Leif GW Persson tror att myndigheterna i stället skyllde mordet på de svenska bröderna efter att ha utsatt dem för pressande förhör i omgångar.

Regeringen och justitsieminister Morgan Johansson kommer att bevilja bröderna 2 miljoner i skadestånd, trots att det inte finns formella myndighetsbeslut som markerar att myndigheterna agerade felaktigt. Morgon Johansson har meddelat bröderna detta över telefon.

Mordet hände 1998.