Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59370620

Hultqvist: Varnar för fortsatt rysk aggressivitet och världskrig

Försvarsminister Peter Hultqvist tror inte att Ryssland nödvändigtvis kommer att stanna vid den ukrainska gränsen. Enligt rykten i världsmedia kan Moldavien vara den ryske presidentens nästa måltavla och Sveriges försvarsminister utesluter inte att så är fallet. Hultqvist tror emellertid att en militär reaktion från NATO på ukrainsk mark riskerar att leda till ett nytt världskrig

– Går man in med trupp från Nato eller västländer, då öppnar man upp för tredje världskriget och det är det ingen som vill, säger han i SVT under onsdagskvällen.

Världsmedia rapporterar om liknande bedömningar ifrån andra världsledare. The Guardian rapporterade för ett par dagar sedan om att USA:s president Joe Biden är fast besluten om att inte gå till historien som den som startade tredje världskriget genom att ryska  och amerikanska trupper börjar skjuta på varandra.

Hultqvist bedömer att Ryssland har större planer än att bara angripa Ukraina men säger till SVT att det i första hand är före detta Sovjetrepubliker som har anledning att oroa sig.

– Jag ser att man från rysk sida har andra planer om man besegrar Ukraina. Nu tror jag inte att det kommer att hända, jag tror att Ukraina kommer stå upp i det här fallet, säger han i SVT.

Moldavien som tagit emot flest flyktingar per capita från Ukraina fruktar att man kommer bli nästa offer för rysk expansion. Många moldaviska medborgare börjar fråga sig om de också ska fly västerut tillsammans med ukrainarna som för tillfället bor med dem, rapporterar New York Times.