Prenumerera
Prenumerera
Valet - nyheter - miljöpartiet - Liberalerna - under - riksdagsspärren
©Riksdagen /© Miljöpartiet

Jämnt mellan blocken – Liberalerna och Miljöpartiet kvar under spärren

Sifos senaste undersökningar uppvisar väldigt små rörelser som till stor del inte är statistiskt säkerställda. Det skiljer lite över 1 procent mellan blocken med en viss ledning för de rödgröna partierna. Denna bedömning utgår ifrån de partier som klarade riksdagsspärren i denna sifo-undersökning.

Liberalerna minskar ifrån 3 procent till 2,5 i denna sifo-skattning av väljaropinionen medan MP får en uppgång ifrån 3,2 procent till 3,4.

I exempelvis Novus-undersökning, som publicerades häromdagen, verkar de stora partierna gynnas av instabiliteten i världen. Väljarna verkar i denna situation vilja ge makt till de storskaligare aktörerna inom politiken.

– Det ser ut som att läget låses fast allt mera för de små partierna, och fokus kommer på de stora partierna och regeringspartiet, säger Kantar Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Ekot.

Han säger dock att dessa småpartier brukar hamnar lite mer i fokus när valrörelsen kommer i gång på riktigt.

Socialdemokraterna hamnar på 30,4 procent vilket är en förhållandevis hög siffra under denna mandatperiod som helhet. Socialdemokraterna stärktes också av den coronaoro som varade i nästa två år och som inte helt försvunnit.