Prenumerera
Prenumerera
By Kyivcity.gov.ua, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=115567933

Viktig stad i östra Ukraina har fallit – Ryskt flyg har kränkt svenskt luftrum idag

Hårda strider sker i Ukraina större städer medan Rysslands flygvapen allt hårdare går till attack mot städerna.

Ukrainas strategiskt viktiga hamnstad i Södra Ukraina, Cherson, har fallit till den ryska armén under kvällen, meddelar stadens borgmästare. Kiev har utsatts för så pass stora bombningar under dagen att stora delar av stadens värmeförsörjning gått förlorad. Enligt flera bedömare kommer ryssarna nu att trappa upp sina flygbombningar för att oskadliggöra städernas motståndskraft. Därpå säger allt fler bedömare att den ryska trupprörelsen tyder på att de ska omringa Ukrainas huvudstad.

Polemiken mellan Ryssland och västvärlden intensifieras. Fyra ryska stridsfrid har bland annat kränkt svenskt luftrum när flygvapnet genomförde en insats med Jas 39 Gripen ur incidentberedskapen för att mota bort dem, skriver Försvarsmakten på sin hemsida. Detta sker dagen efter att Magdalena Andersson hållit tal och markerat att ”svensk säkerhet tjänas bäst” av att vi beväpnar Ukraina mot Ryssland. Som svar på detta uttalande fick svenska incidentberedskapen öva på att möta ryska plan – i svenskt luftrum.

– Detta visar att vår beredskap är god. Vi var på plats för att säkra den territoriella integriteten och Sveriges gränser. Vi har full koll på läget, säger flygvapenchef Carl-Johan Edström till TT.