Prenumerera
Prenumerera
By Gage Skidmore from Surprise, AZ, United States of America - Donald Trump, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=95662195 /

Biden håller årligt presidenttal – Trump: ”Putin spelar Biden som en trumma”

Mitt under en rasande Ukrainakonflikt och efter att coronaoron börjat lägga sig går Joe Biden in i sitt tredje år som president för USA. Han ska hålla sitt årliga presidenttal, State of the Union, här presidenten sammanfattar det gångna året och visioner inför framtiden. Talet hålls under natten till onsdagen svensk tid kl. 03.

Enligt världsmedia kommer talet huvudsakligen handla om utrikespolitik och om vilka covidrestriktioner som måste kvarstå i USA och mot inresandes ifrån andra länder. Biden är dock en president som kantas av dåliga förtroendesiffror och kriser, såsom förnedringen av USA i Afghanistan under sensommaren 2021.

– Det här är en väldigt viktig möjlighet för presidenten att prata om Rysslands fruktansvärda attack och sätta det i sammanhang till varför det spelar roll, säger Michael Waldman, vid Brennan Center for Justice och tidigare talskrivare åt president Bill Clinton, till AP.

I lördags talade USA:s förra president Donald Trump vid en stor republikansk konferens i Orlando. Där talade han om Putin som smart och Biden som korkad och att ”Putin spelar Biden som en trumma”.

”Under vårt ledarskap var världen ett fredfullt ställt…nu är vi ett dumt land”, sade Donald Trump.

Trump markerade vid flera tillfällen under sitt tal att Joe Biden en svag och dum president. ”President Putin är smart…våra ledare är dumma, de är motsatsen till smarta”. Med våra ledare syftade han bland annat på ledarna i Nato-länderna som inte vågar utmana ryssland på riktigt. Trump fick stående ovationer ifrån den stora publiken som var samlad.