Prenumerera
Prenumerera
By heb@Wikimedia Commons (mail) - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6258949

Kriminella nätverket Black Cobra är på återfödelse i södra Sverige

Det kriminella gänget Black Cobra har återuppstått och försöker nu nyetablera sig i bland annat Halmstad, Kalmar och Kristianstad.

– Vi följer läget och anser oss ha en bra samlad bild, säger Martin Thornell, kommunpolis i Kristianstad till Expressen.

Nätverket Black Cobra bildades i Danmark 2000 och spred sig in i Sverige söderifrån – men den kriminella sammanslutningen dog ut för ett par år sedan. Enligt flera källor var det ett förortsgäng som huvudsakligen bestod utav andra generationens invandrare. Nätverket ägnade sig framför allt åt narkotikahandel, utpressning och vapenbrott.

En 41 årig man med ett gängförflutet leder denna nyetablering. Han har ett 30-tal domar bakom sig och myndigheter är rädda för att framväxten av ett nätverk runtom honom kommer skapa mer otrygghet i samhällets redan utsatta miljöer.

– Gränsen för att vara etablerad och försöka organisera sig är inte skarp. Vår bedömning är att Black Cobra försöker etablera sig i polisområdet, markerar även Martin Thornell till Expressen.

Nätverken kring Black Cobra har även haft starka noder så pass långt norrut som Linköping, Örebro, Rinkeby och Rissne sist de var aktiva.