Prenumerera
Prenumerera
By Frankie Fouganthin - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=110281048 / Av Sandro Halank, Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=113139187

Tyskland och Sverige vidtar sanktionsåtgärder mot Ryssland – Kristersson vill att EU agerar

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz meddelade under förmiddagen att landet drar tillbaka sitt godkännande av Nordstream 2, enligt tidningen Welt. Den 750 mil långa naturgasledningen går genom Östersjön och ska förbinda Ryssland och Tyskland. Ledningen finns redan på plats men kommer nu inte tas i drift, som en del av Tysklands sanktioner mot Ryssland. Beslutet kommer nu efter att Ryssland erkänt utbrytarrepublikerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina och beslutat att sända trupper till dessa landområden.

– I Europa finns det ett krig i öst, sade Scholz och tillade att en katastrof nu måste avvärjas.

Han lägger ansvaret på Ryssland.

Även Sveriges statsminister Magdalena Andersson kommer nu att införa saktionsåtgärder mot Ryssland.

–  Ansvaret för detta faller enbart på den ryska politiska ledningen, sade hon vid en presskonferens idag.

Oppositionsledaren Ulf Kristersson (M) uttalade sig emot det ryska agerande på sin facebooksida imorse via formuleringar där han lyfter fram EU som ett forum för ytterligare sanktioner mot Ryssland.

”Putins styrkor beordrades i natt att korsa gränsen till Ukraina. Omvärlden måste nu visa solidaritet med Ukraina – i ord och i handling. Sverige måste nu vara drivande i EU för att skyndsamt införa hårda och kännbara sanktioner mot Ryssland. Flagranta brott mot folkrätten ska inte kunna ske ostraffat”, skrev Kristersson.