Prenumerera
Prenumerera
drönare - kärnkraftverk
Av Bengt Oberger - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=42674140

Drönarna vid kärnkraftverk: Säpo väljer att ”avfärda de flesta av de tio ärenden som de hade” – fanns inga spår av ”främmande makt”

Rapporterna om misstänkt drönarspionage vid kärnkraftverk kom först lördagen den 15 januari då en vakt vid Forsmarks kärnkraftverk i Uppland slog larm på kvällen.

Det kom vid ungefär samma tidpunkt larm om liknande drönaraktiviteter i närheten av Ringhals och kärnkraftverket i Oskarshamn.

Utredningarna koordinerades initialt av polisens nationella operativa avdelning. Säkerhetspolisen tog därpå över förundersökningen.

– I princip är alla ärendena nedlagda och det finns ingenting som tyder så att det finns någon främmande makt bakom över huvud taget. I så fall skulle det kunna vara mer eller mindre illegala flygningar som har kommit in men vi har inte hittat några misstänkta personer, säger nu polisens kommenderingschefen Per Engström till DN.

– Säkerhetspolisen har också lagt ned sitt arbete och kan avfärda de flesta av de tio ärenden som de hade, säger han även till DN.

Engström markerar dessutom att många av observationerna inte ens är ”kvalitetssäkrade”. Han utesluter givetvis inte att det kan vara frågan om någon enstaka drönarnärvaro men att några brottsmisstankar i princip inte kvarstår.