Prenumerera
Prenumerera
lägre pension utrikesfödda
© Pensionsmyndigheten

SD-ledaren vill föra samtal med Socialdemokraterna beträffande pensionsreform

Sverigedemokraterna är försiktigt positiva till Socialdemokraternas förslag om höjda pensioner. SD anser emellertid att förslaget behöver utvecklas och önskar att få föra en dialog med S om pensionsförbättringar.

Förslaget presenterades den 31 januari i samarbetet med Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Ambitionen, enligt förslag, är att höjda golvet i den inkomstgrundande ålderspensionen till 14 000 kr i månaden., före skatt.

En reform som innebär höjda pensioner är bra men ”förslaget innehåller centrala brister”, påstår SD:s partiledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

SD-ledaren vill bredda pensionshöjningen och han vill även att pensionärer som idag har en högre ålderspensions än miniminovån får förbättrad ersättning.

”Genom att bara höja lägstanivån för pensionerna hamnar en allt större del av de som har arbetat i gruppen med de allra lägsta pensionerna. Vi tycker att det är viktigt att förstärka pensionerna bredare”, skriver han.

SD vill föra samtal med regeringen om att förbättra förslaget.

Pensionärer är onekligen en grupp som i allt större utsträckning hamnar i ekonomiska trångmål. I höstas rapporterade DN om att allt fler pensionärer hamnar med skulder hos kronofogden.