Prenumerera
Prenumerera

EU-topp anser att Ryssland och Kina hotar den liberala världsordningen. Xi och Putin kräver ”suveräna stater”

Josep Borell Fontelles är i grunden en socialistisk politiker ifrån Spanien. Han har varit EU-parlamentets talman åren 2004–2007. Idag är han EU:s utrikesrepresentant.

Han höll nyligen ett tal, i egenskap av EU-representant, vid en säkerhetskonferens i München där han varande för att den liberala världsordningen är hotad på grund av den stärkta vänskapen mellan Ryssland och Folkrepubliken Kina, enligt RT. Han menar att dessa två länder utmanar de ”normer” som idag råder på den internationella världsarenan. Borell anklagar närmare bestämt länderna för att vara ”revisionister” som vill förändra hela världsordningen.

 ”Detta är ett revisionistiskt manifesto, ett manifesto för att revidera världsordningen” sade Borell Fontelles under sitt tal.

Enligt RT kan detta uttalande vara ett resultat av att Moskva och Peking framfört gemensam kritik mot Washingtons utrikespolitik och kallade den för ett övergrepp mot ”suveräna stater” och deras ”inre angelägenheter”.

Efter Putin och Xi:s 3 timmars långa möte de 4 februari var de bland annat överens om att ”demokratiska värderingar” inte ska kunna användas som ursäkt för att anfalla och bespotta nationell suveränitet.

Under gårdagen intervjuades Ryssland washingtonambassadör, Anatoly Antonov, i det amerikanska tv-programmet, Face the Nation. Där poängterade han bland annat att ”varje stat har rätt att försvara sina domäner och gränser”. Antonov anser inte att ryska truppers rörelse på rysk mark borde angå andra länder, oavsett om dessa trupper är eller inte är i närheten av ett gränsområde.