Prenumerera
Prenumerera
By Arno Mikkor, Aron Urb - Flickr / EU2017EE Estonian Presidency, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=109202939

Morgan Johansson om SD och M: ”Brott som svenskar begår vill man inte prata om”

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson anser att Moderaterna bekräftar Sverigedemokraternas narrativ kring vissa politiska frågor, för att forma en allians efter valet. Han lyfter fram dessa tankar under en interpellationsdebatt i riksdagen.

Debatten handlade huvudsakligen om ungdomsrån och SD:s riksdagsledamot Tobias Andersson och Moderaternas Boriana Åberg ställde justitieministern mot väggen och ville veta vilka åtgärder som regeringen tänkta använda för att bekämpa den negativa utvecklingen.

Johansson svarade snarare med att anklaga Moderaterna och SD för att skapa en allt större slitning mellan svenskar och invandrare.

– Det här är en helt ny ton som har kommit från Moderaternas sida, säger han bestämt, och den beror på det nära samarbetet som nu finns mellan Sverigedemokraterna och Moderaterna. Så gott som allting som handlar om kriminaliteten gör också Moderaterna till en invandrarfråga. Det är någonting nytt, så var det inte förr, säger Johansson under debatten.

– Den här typen av retoriken har vi hört för länge sedan av Sverigedemokraterna, i alla tider. Det ingår i det här sättet att argumentera, brott som invandrare begår de blåser man upp, brott som svenskarna begår vill man helst inte prata om. Det är skälet till att Sverigedemokraterna orkar aldrig stå upp för det som är grundläggande principen i rättsstaten, allas lika värde inför lagen, argumenterar Johansson.