Prenumerera
Prenumerera

Lugansk och Donetsk ger mobiliseringorder – bedömer att Ukrainas armé beskjuter dem

Ledarna i de självutnämnda Folkrepublikerna Donetsk och Lugansk har under dagen börjat organisera sina militära styrkor. Republikerna besitter områden som även Ukraina ser som sitt suveräna territorium. Folkrepublikerna säger sig reagera på den beskjutning som de menar att den ukrainska militären utsätter dem för. Flera byar ska enligt Donetsk styre ha blivit utsatta av de ukrainska trupper.

”Jag uppmanar alla sampatrioter som är i den militära reserven att komma till militärens listningskonto”, sade Donetsks ledare Denis Pushilin, i en video under gårdagen. Han menar att de behöver stå upp och försvarar sina ”familjer, deras barn, fruar, mödrar”. Pushilin är helt övertygad om att Donetsks trupper kan stå emot aggressionen ifrån Kiev.

En liknande mobiliseringsorder, utifrån liknande argument, har kommit ifrån Folkrepubliken Lugansks ledare, Leonid Pasechnik. Han har dessutom uppmanat civila inom sin republik att ”evakuera till Ryssland.”

Under denna vecka beslöt den ryska duman att ta fram ett förslag om att erkänna dessa två utbrytarrepubliker som självständiga stater. Förslaget inväntar president Vladimir Putins godkännande.

Alexey Danilov är sekreterare för Ukrainas nationella säkerhets – och försvarsråd och han påstår dock att Keiv inte har planerat några attacker på grannrepublikerna, skriver Russia Today.