Prenumerera
Prenumerera

Partiet Nyans inleder valkampanj i förorterna – Specialregel: Kan nå riksdagen via Malmö läns valkrets –

Partiet nyans grundades 2019 av den uteslutna centerpartister Mikael Yüksel. Han uteslöts ur Centerpartiet sommaren 2018, efter att de bedömd att han haft samröre med den turkiska fascistorganisationen Grå vargarna.

Partiet nyans inleder sin valkampanj i storstädernas förorter. Kampanjbudskapet är “stoppa diskrimineringen mot muslimer” samt “bygg fler hyresrätter”, rapporterar SR.

Partiets centrala fokusområde är att bekämpa islamofobil, stärka integrationen och få bort bostadsbristen.

Partiledaren intervjuas i SR där denne säger att nuvarande riksdagspartier inte har svar på förortens stora frågor och utmaningar.

– De etablerade partierna har svikit folk som bor i förorterna. De har inga svar på utmaningarna, säger han.

Partiets driver frågan om att islamofobi och afrofobi ska bli en ny brottsrubricering.

Nyans kommer ställa upp i riksdagsvalet samt i ett 30-tal kommuner och regioner.

Risken är således stor att Nyans blir representerade i flera av Sveriges kommunfullmäktige där spärren för att komma in i många fall är strax över 2 procent.

Nyans har som ambition att komma in i riksdagen. Den nationella riksdagsspärren är 4 procent vilket innebär att ett parti måste passera den spärren för att få vara del av den nationella mandatfördelningens proportionerliga system. Men det få vet är att det finns en till väg till riksdagsmandat.

Om ett parti får mer än 12 procent i en valkrets får de vara med och proportionerligt fördela mandaten i den valkretsen. Detta har de facto aldrig hänt i Sverige under 1900-talet. Närmast var Kristdemokraterna år 1998 när de fick 10,6 procent i Jönköpings läns valkrets.

Skåne läns residensstad är Malmö där nästan 50 procent av befolkningen har utländsk härkomst. Det är troligt att en hel del av dessa har muslimskt påbrå. Om dessa tillsammans med övriga muslimska grupperingar i andra skånekommuner samlas bakom Partiet yyan är det troligt att de passerar denna spärr i just Skåne läns valkrets.