Prenumerera
Prenumerera
EU:s vapendirektiv
Av FieldsportsChannel.tv - https://www.flickr.com/photos/fieldsportschannel/39148108202/, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=82827895

Riksdagen sa aldrig ja till EU:s vapendirektiv – EU-kommissionen stämmer Sverige – har krävt vapenpass

Sveriges riksdag har valt att rösta ner regeringen förslag gällande implementering av EU:s vapendirektiv vid flera tillfällen. Därmed har dessa direktiv inte implementerats i landet. Riksdagsopinionens kritiska hållning är en produkt av att det finns tunga remissinstanser och samhällsintressenter som ifrågasätter ytterligare regleringar på vapenområdet, enligt Ekot och Timbro. Konceptet med remissinstanser är sedan länge rotad i svensk juridik och tradition och regaleras till och med i regeringsformens 7:e kapitel.

Jaktintressenter i Sverige anser exempelvis att direktiven medför restriktioner som begränsar deras möjligheter. Därför fick aldrig regeringen till ett samförstånd med de borgerliga partierna sommaren 2019, rapporterade SR. I vapendirektivet finns det bland annat krav på vapenpass, vilket innebär en mer rigorös kontroll och byråkrati kring vilka som får bära vapen och att alla procedurer kring detta skärps.

Jägareförbundet accepterar visserligen EU-direktiven men anser att den socialdemokratiska regeringen övertolkat dem.

– Förbundet håller fast i sina tidigare åsikter. Vi vill inte se onödiga vapenregleringar, kommenterar förbundsordförande Torbjörn Larsson situationen, på förbundets Jägareförbundets hemsida 2020. I denna skrivelse framhåller Larsson att regeringen krånglat till implementeringen av vapendirektivet, vilket gör att förbundet ställer sig kritiskt till regeringens implementeringsförslag.

EU-kommissionen väljer nu att stämma Sverige för att pressa vår riksdags till att rätta sig efter EU:s vapendirektiv.

EU-kommissionen har legat på Sverige om att införa detta regelverk kring vapen sedan 2018, menar Ekot.