Prenumerera
Prenumerera
Av Johan Lange - originally posted to Flickr as Gudrun eldar hundra tusen - och hettar upp debatten IMG_6403, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11423888

Feministiskt initiativ förbereder uteslutningsärende mot Gudrun Schyman

Feministiskt initiativs partistyrelse förbereder just nu ett uteslutningsärende mot dess förra partiledare, tillika grundare, Gudrun Schyman. Denna tankegång förmedlas via ett pressmeddelande på partiets hemsida som publicerades under morgonen.

Av allt att döma har Schyman väckt ont blod genom att uppmana vänsterorganisationen, Klimatalliansen, att bilda ett eget parti och ställa upp i riksdagsvalet 2022.

Här om dagen gick tre aktiva inom Fi:s klimat – och miljöutskott ut med en debattartikel i tidningen Fempers. Alexandra Reuter, Malin Ohlsson, Tomas Agnemo var artikelförfattarna och skriver att ”Vi går till val på miljö- och klimaträttvisa. I vår politik utgår vi från intersektionell och dekolonial feminism, vilket betyder en mycket stark tillväxtkritisk politik för jämlikhet och nerväxt. Det är den politik vi menar behövs för att ta krafttag mot klimathotet och miljöförstöringen.” Artikeln argumenterar för att Fi är det självklara valet inom miljöpolitik men artikelförfattarna är ändå positiva till att Klimatalliansen bilder ett parti.

I artikeln nämner de att ”Klimatalliansen kommer sannolikt att registrera sig som parti när de har medlemsmöte den 12 februari. Vi välkomnar initiativet och hoppas att den energi som Klimatalliansen och dess företrädare har ger miljö och klimat den plats de förtjänar i valrörelsen”.

Det verkar finnas både en fascination för Klimatalliansens politiska framtid inom Fi, men även en konkurrenssituation då Fi-företrädare vill vara väljarnas självklara klimatalternativ. Artikeln som publicerats har titeln, Feministiskt initiativ är klimatalternativet.

Gudrun Schyman sitter i styrelsen för klimataliansen. Det var först i början av januari som hon uppmanat dem att bilda ett eget parti.

– Vi ser inte de modiga beslut som skulle behövas. Vi ser inte att insikten att vi lever i en klimatkris och att det är bråttom återspeglas i politiken, sa Gudrun Schyman till Ekot i januari, i samband med att hon lyfte idén om att Klimatalliansen borde bli en mer handgriplig spelare i den svenska politiken.

Den stora frågan är om Fi:s partistyrelse ser det som ett principiellt problem att en Fi-profil engagerar sig i ett annat parti, som de visserligen delar värderingar med, eller om det finns en djup rädsla hos partistyrelsen över att Gudrun Schyman går till ett nytt parti och drar med sig väljare och aktivister och därför initiera detta uteslutningsärende, som ett försök till karaktärsmord.

Pressmeddelandet på Fi:s hemsida inleder med följande:

”Enligt Feministiskt initiativs stadgar är en grund för uteslutning att en medlem ”skadar partiet”. 2018 förtydligade den dåvarande partistyrelsen, där Schyman var partiledare, i en policy att sådan skada kan utgöras av att en medlem är förtroendevald i, eller kandiderar till val för, ett annat parti”.

Till Expressen säger Gudrun Schyman att hon är förvånad över beslutet men vill inte kommentera det mer ingående förrän hon fått mer information.