Prenumerera
Prenumerera
Liberalerna - Sverigedemokraterna
© Riksdagen

Sabuni öppnade upp för SD i regering – får nu intern kritik

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har fått utstå intern kritik efter att hon talat om SD i en DN-intervju.

Under intervjun poängterade hon att L inte längre kan garanter att de tänker fälla en regering där Sverigedemokraterna ingår.

Nu ber hon om ursäkt via ett sms till partistyrelsen, rapporterar Aftonbladet.

– Att sitta i förväg och ge skarpa besked om ståndpunkter som man sedan måste äta upp, det gör jag inte, utan det kommer vi i vårt parti att bestämma när det är dags, sade hon till Dagens Nyheter.

2021 öppnade partirådet upp för att delta i en regering som förhandlade med Sverigedemokraterna. Men partirådet, som beslutande församling, markerade distinkt att Liberalerna aldrig skulle medverka i en regering där SD ingick. Beslutet fick dessutom stöd av partistämman 2021. Det är troligt att Sabuni lugnade de starkaste SD-kritikerna genom att sätta en sådan röd linje. Att hannes uttalanden i DN motstrider detta partirådsbeslut betraktas som problematiskt av medlemmar och förtroendevalda.

I ett meddelande till partistyrelsen ber hon om ursäkt och stöd. Hon erkänner att intervjun i DN blev en ”pannkaka rent ut sagt”.

”Jag ska göra mitt bästa för att återupprätta förtroendet för vårt landsmötesbeslut. Med hopp om stöd i detta arbete…” skriver hon till sin partistyrelse, enligt Aftonbladet.

Partiledaren kommenterade även intervjun i ett meddelande till medlemmarna.