Prenumerera
Prenumerera
© Folkhälsomyndigheten

Restriktionerna börjar hävas – Folkhälsomyndigheten rekommenderar dock påfyllnadsdoser

Folkhälsomyndigheten ser inte längre covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom och föreslår att de allra flesta restriktioner slopas från och med onsdag i nästa vecka. De anser dock att fortsatt vaccinering är avgörande för att kunna hantera viruset.

”Den höga vaccinationstäckningen i kombination med att omikronvarianten ger färre fall av allvarlig sjukdom jämfört med andra varianter har minskat belastningen på samhället. ”skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida idag.  

FHM poängterar att pandemin inte är över men att de går att avveckla de ”flesta åtgärderna mot covid-19 onsdagen den 9 februari”. Folkhälsomyndigheten anser inte längre att covid-19 är en ”allmän – och samhällsfarliga sjukdom”.

Till DN säger statsepidemilog Anders Tegnell att ”Det är inte rimligt att sjukdomen räknas som samhällsfarlig”.

FHM anser dock att samhället fortfarande behöver skydda utsatta riskgrupper, såsom brukare inom äldrevården för att milda symptom kan ge allvarliga konsekvenser för personer i just denna riskgrupp.

Myndigheten slår trots allt ett slag för fortsatt vaccinering och att påfyllnadsdoserna är en avgörande förutsättning för att kunna hantera smittan.

”För att upprätthålla vaccinskyddet behöver påfyllnadsdos tas enligt de tidsintervall som rekommenderas för olika grupper”, skriver de.

Folkhälsomyndigheten anser fortfarande att personers uppvisar covid-liknanden symptom ska stanna hemma och att ovaccinerade ska vidta åtgärder för att minska risken att bli smittade, exempelvis hålla sig ifrån trängsel  och stora folksamlingar.