Prenumerera
Prenumerera
Valet - nyheter - miljöpartiet - Liberalerna - under - riksdagsspärren
©Riksdagen /© Miljöpartiet

Novusmätning: L och MP kvar under riksdagsspärren

I ännu en opinionsundersökning hamnar Liberalerna och Miljöpartiet under riksdagsspärren. Detta är tredje Novus-undersökningen i rad där MP missar riksdagen, om undersökningen blir valresultat.

Enligt dagens publicerade väljarbarometer från Novus ligger Miljöpartiet på 3,4 procent av väljarstödet medan Liberalerna hamnar på 2,7 procent.

Mätningen kan inte fastställa några statistiskt säkerställda förändringar i väljaropinionen.
Novus har även undersökt vilka frågor som partierna har förtroende för hos väljarkåren. Miljöpartiet tappar alltmer förtroende inom miljöfrågan hos väljarna, skriver SVT som beställt undersökningen.

– I takt med att miljö- och klimatfrågan blir viktigare och viktigare för väljarna, så är det ju också fler partier som lägger krut vid att betona frågan och utveckla sin politik, så konkurrensen blir ju också hårdare, säger Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet till SVT.

Opinionsläget för L har sett dåligt ut under en längre tid. I somras rapporterade exempelvis Svenska Morgonbladet att Liberalerna hamnat på 2,3 procent av väljarstödet. I en Novus-undersökning från januari 2022 uppmätte partiet enbart 2,2 procent av opinionsstödet.