Prenumerera
Prenumerera
Tamson - trygghetschef - SL - inrikes
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73895554

M-toppen Tamson vill minska bråk och stök på SL – satsar på chattfunktion på hemsidan

SL har länge drabbats av våld och stök, såväl på sina busslinjer och tåg samt även på tunnelbanan. Redan 2017 sade Moderattoppen i Regionen, Kristoffer Tamson att kameror på personal skulle kunna minska på hoten, i en intervju i Mitti.se. Regionen experimenterade med detta. 2019 uppmärksammade Svenska Morgonbladet hur den unga kvinnan Natalie Stern misshandlades på en fullsatt tunnelbanevagn av 3 män, utan att någon ens reagerade. Männen dömdes inte, trots att det fanns övervakningskameror på vagnen där dådet inträffade.

Nu stoltserar Tamson med ytterligare trygghetsåtgärder. SL har valt att upprätta en chatt där passagerare kan kommunicera med dem om tryggheten på SL-linjerna. Tamson har nu möjliggjort att detta ska få bli permanent.

”Nu är det klart: SL:s trygghetschatt blir permanent. I september 2020 lanserade vi en trygghetschatt på prov i reseplaneraren. Chattfunktionen har gjort det tydligt enklare att få direktkontakt med SL:s trygghetscentral vid händelser och otrygga situationer. Inte minst i situationer då vi inte kan, vill eller vågar ringa”, skriver trafikregionrådet Tamson på sin facebooksida idag.

M-profilen påstår att ”hundratals” använder chatten varje vecka.

”Nu permanentar vi därför ett framgångsrikt försök och gör trygghetschatten till ett bestående inslag i kollektivtrafikens trygghetsarbete.”

Chatten är öppen dygnet runt enligt SL:s hemsida och den har varit i gång sedan september 2020. Men stöket på SL:s linjer lyser trots detta än inte med sin frånvaro.

I början av december flaggade den entreprenör som åt SL driver linje 179 (Kista) att bråk, hot och plankning är ”värre än någonsin”, rapporter mitti.se.

Dagarna före julafton 2021 hittades även två medvetslösa personer på marken vid tunnelbanan i Abrahamsberg. Enligt Aftonbladet hade en av dessa mottagit sparkar mot huvudet.