Prenumerera
Prenumerera
© Riksdagen / By Centerpartiet (official) - L1410210, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80839514

Dadgostar vill samregera med Centerpartiet – tystnad ifrån Annie Lööfs sociala medier

Vänsterpartiet vill samregera med bland annat Centerpartiet, förklarar partiledaren Nooshi Dadgostar i en Expressenintervju som publicerades idag.

Dadgostar får frågan om hur hon ser att en rödgrön regeringen skulle kunna se ut efter riksdagsvalet. S, V, MP och C i koalition är ett rimligt alternativ, menar hon, om dessa partier får över 50 procent av väljarstödet.

Hon ser det som fullt möjligt att V och C sitter i samma regering trots C:s nyliberala hållning inom den ekonomiska sfären.

– Min uppfattning är att hela regeringsunderlaget ska sitta med i regeringen, säger Nooshi Dadgostar till Expressen.

Hon utesluter inte att V, såsom MP, tar principbeslut om att röstar nej till varje regering som de inte får ingå i.

Ifrån Annie Lööfs sociala medier har det varit helt tyst under dagen gällande detta utspel från vänstern, och det är redan seneftermiddag. När Dadgostar, våren 2021, uttryckte någonting liknande gav C-ledaren henne kalla handen, samtidigt som internkritik växt mot V-ledarens C-närmanden, vilket SvD då skildrade.

Den stora frågan är om Annie Lööf kan vara lika kategoriskt emot ett V-samarbete när regeringsalternativen kan bli ett viktigt samtalsämne under valrörelsen.

Att samregera med Miljöpartiet borde vara mycket smärtfriare för V. Senast idag rapporterade GP om att MP-profilen i Göteborg, Karin Pleijel, ska ha sagt att svenska föräldrar måste ”ta ansvar för segregationen” och skolplacera sina barn i invandrartäta områden, en integrationsidé som V säkerligen står bakom. Men även Centerpartiet är för öppna gränser och kulturbeblandning.

MP har dock satt käppar i hjulet för svensk industri via höga energi – och drivmedelspriser samt regelkrångel runt miljötillstånd. Den stora frågan är om arbetarklassens i västerns väljarkår är så pass måna om sina industrijobb att de känner lika mycket skepsis mot MP som mot det ekonomiliberala Centerpartiet.