Prenumerera
Prenumerera
Assange - utrikes - nyheter - utlämning - överklaga
Av User:Hogweard - Eget arbete, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=15224978 / Av David G Silvers. - https://www.flickr.com/photos/dgcomsoc/14770416197/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34813282

Assange får rätt att överklaga utlämningen – behandlas av Storbritanniens högsta domstol

Julian Assange fick i veckan rätt att överklaga USA:s begäran om utlämning från Storbritannien, skriver BBC. I praktiken begränsas han till att kunna använda vissa argument men beslutet är ändå en symbolisk markering mot USA om att medborgare i andra länder trots allt står under dessa länders lagskydd. Assange är australiensare och är då del av det brittiska samväldet.

Vid lunchtid i måndags meddelade en brittisk domstol (High Court, London) att Wikileaks grundare och chefredaktör Julian Assange har rätt att överklaga USA begäran om att han ska utlämnas till USA. Frågan kommer att behandlas av Högsta domstolen i Storbritannien, rapporterar BBC.

Rätten att överklaga kommer dock vara begränsad till den sent inkomna försäkringen som USA lämnat om hur Assange kommer behandlas i fängelset. Enligt vissa debattörer på socialmedier är Assange hälsa så pass dåligt att han skulle ha svårt att överleva i ett amerikanskt högsäkerhets fängelse, skrev bland annat den liberala debattören Henrik Alexandersson tidigare i veckan.

”Skulle Assange utlämnas till USA riskerar han upp till 175 års fängelse – på grund av sitt publicistiska arbete. Vilket medie- och medborgarrättsorganisationer kraftigt kritiserat.” , skriver Alexandersson.

”Skulle Wikileaks publiceringar leda till att Assange döms, ”då riskeras pressens frihet – eftersom etablerad internationell media publicerat samma saker och i stora delar har samma arbetsmetoder.”, fortsätter han.