Prenumerera
Prenumerera
Av President.gov.ua, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=84298249

Ukrainas president om USA:s evakuering av ambassaden: En ”överreaktion” – Linde möter Nato

Tusentals amerikanska soldater kan komma att skickas till Europa, uppger New York Times. Det kan röra sig om uppemot 5 000 soldater inom kort och än fler kan det bli på sikt.

Samtidigt valde USA att ta hem sin ambassadspersonals familjer häromdagen ifrån ambassaden i Ukraina. Detta är ett steg i en evakueringsplan, av allt att döma, skrev Expressen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har dock sagt att USA:s plan är en ”överreaktion”. Även han verkar då vara skeptiskt till om läget är så allvarligt som liberal media påstår kring Rysslands militära aktivitet mot Ukraina.

Under natten mot måndagen meddelade även USA att landet sakteligen kommer skicka hem ambassadpersonal ifrån Kiev, rapportera AP. Även Storbritannien agerar utifrån denna ”överreaktion” och återkallar ambassadspersonal, någonting som presidenten i Ukraina avråder dem från att göra, enligt RT.

Nato har skickar allt fler marina enheter till Östersjön vilket givetvis kan provocera fram reaktioner ifrån Ryssland.

Den ryska Östersjöflottan ska nu arrangera en stor sjöövning. Försvarsmakten säger till DN att Sverige känt till detta under en lång tid, vilket gör att detta inte är en extraordinär händelse.

”Som en del av övningen kommer minsvepare och små antiubåtsfartyg, små missilfartyg och missilbåtar att fungera som en del av taktiska grupper”, förklarar den ryska Försvarsmakten via ett pressmeddelande på sin hemsida.

Under måndagen mötte Sveriges utrikesminister Ann Linde Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg, rapporterar GP. Stoltenberg uppmanade Sverige att gå med i Nato vid mötet.

Den liberala medians och USA:s överreaktion kan vara ett försökt till att trycka Sverige allt närmare ett Nato-medlemskap.