Prenumerera
Prenumerera

Sifo: Moderaterna tappar i historiskt starka fästet Stockholm – Rödgröna i ledning nationellt

Högerblocket ligger efter i SvD/Sifos första mätning detta valår 2022. Moderaterna får dessutom svaga siffror i den symboliskt viktiga huvudstaden, som historiskt varit ett starkt fäste för dem. ”Stockholmare förefaller än mer känsliga för SD-samarbetet än övriga landet”, hänvisar statsvetaren Tommy Möller till som orsak för tappet, skriver Svenska Dagbladet.

Trots ministerskandaler och den illegala invandraren vid statsministerns bostad, samt högljudd kritik mot restriktioner och elpriset från oppositionen, får Socialdemokraterna 31,1 procent i Sifos januarimätning.

Men det största oppositionspartiet, M, har det svårare. De landar på 20,9 procent i denna väljarskattning. Även KD hamnar på 4,4 procent och pendlar nära riksdagsspärren.

En S-ledd regering med stöd av V, C och MP skulle få 50,7 procent av rösterna. Miljöpartiet hamnar visserligen på 3 procent i denna mätning. Men även om vi tar bort dessa procent ifrån 50,7 hamnar de rödgröna strax över oppositionsblocket, som bara samlar 47,4 procent och i denna siffra är liberalernas medräknade. L hamnade på 2,9 procent i undersökningen och hamnar precis som MP utanför riksdagen om mätningen blir valresultat.