Prenumerera
Prenumerera

Gästkrönikör Lena Leusch – Reflektioner ifrån Sergels torg och kampen mot förtrycket

Svenska Morgonbladet rapporterade kort om den massdemonstration som skulle genomföras idag mot vaccinpasset och coronarestriktionerna. Vår redaktion var på plats för att mer i detalj känna av stämningen och tala med vaccination – och restriktionskritikerna. Där möter vi Lena Leusch som erbjuder sig att skriva en reflektion över dagen åt oss. Här nedanför kommer den. 

Allt genomfördes väldigt lugnt och med en övergripande svensk prydlighet. Idag var vi många gånger högre antal närvarande men det var försvinnande få poliser på plats jämfört med tidigare sammankomster.

© Lena Leusch

Antagligen var det därför den sköna stämningen av harmonisk gemenskap ostört kunde råda från start till slut. Trots att många, inte minst Säpo och Expo, gjort löjeväckande försök till att splittra och skrämma räddhågsna från att delta, så samlades allt från riktiga nationalsocialister med stilrena banderoller till glada ”hippies” med handskrivna plakat, missnöjda kristna, sjuksköterskor och trummande Hare Krishna. Fredligt sida vid sida för samma sak.

Men den stora majoriteten av omkring tiotusen var helt vanligt folk som fått nog av statliga övergrepp. Atmosfären var trots den brokiga mångfalden – en av obruten sammanhållning mot det politiska folkförräderiet. Inga arga miner, bara leenden och kramar. Talen var adekvat hårda, eller snarare bestämda, fokuserade på fakta och kritik riktad främst mot vaccinpass och hela den ovetenskapligt förankrade coronahanteringen. Inklusive stölden från folket, slöseriet med otaliga miljarder av våra skattepengar på alla möjliga dumheter i stället för att rusta upp sjukvården som slaktats under de senaste trettio åren.

Det finns alltid mer att säga men talen finns tillgängliga via många kanaler för den som inte kunde deltaga. Sammantaget en riktigt vacker januaridag full av hopp och varma leenden trots kall väderlek.