Prenumerera
Prenumerera

Dom efter mordet vid Årstabron

I september förra året sköts en man till döds på Årstabron i Stockholm.

Nu döms den tre inblandade männen, Abdul Ghaffar Haleem, 30, Kevin Williams, 21, och Toj Kamrani, 28. Två av dessa döms till livstids fängelse.

Lejonparten av bevisningen bygger på chattkonversationer från den krypterade kommunikationstjänsten Anom, enligt rättegångsprotokollen.

– Tack vare Anom så har vi kunnat följa hur mordet planerades, på vilket sätt det skulle genomföras och sedan sker mordet med tydligt tidssamband med de här chattarna. Det har haft stor betydelse, säger åklagare Lisa dos Santos till Expressen.

Enligt domen är det Kevin Williams som sköt de dödande skotten. Han får dock bara 14 års fängelse för att han var 20 år vid brottstillfället, vilket innebär viss straffrabatt. Denna straffrabattsprincip är borttagen för brott begångna 2022 – förutsatt att personer i fråga inte är under 18 år.

Toj Kamrani ska enligt domstolen varit den som lockade mannan till Årstabron. Abdul Haleem var den och beställde mordet och fälldes för anstiftan till mord. Dessa två herrar är äldre än Kevin William och döms till livstids fängelse.

– Utredningen visar att mordet planerades och förbereddes under förhållandevis lång tid. Brottsplanen var också förslagen på så sätt att offret lurades till mordplatsen, där han sköts till döds med sammanlagt fem skott. Med hänsyn till bland annat dessa omständigheter är gärningens straffvärde fängelse på livstid, säger rättens ordförande rådmannen Daniel Eriksson i ett pressmeddelande.

Under rättegångsdagen uppstod bråk mellan vänner till den mordåtalade och mordoffrets anhöriga.