Prenumerera
Prenumerera

Världsmedia såg inte ryska fartygen som nyhet – Liberal hysteri i kombination med Svensk nyhetstorka

De ryska landstigningsfartyg som tog sin in i Östersjön i onsdags är nu på väg bort efter att ha tagit emot last vi örlogsbasen Baltijsk.

Av allt att döma har svenska medier överdrivit nyheten om de ryska landningsfartygen. Med faciten i handen vet vi nu att fartygen var på väg till östersjön för att ta emot ”olika typer av last”, enligt Försvarsmaktens insatschef Michael Claesson i P1 Morgon. Han bedömer att fartygen nu är på väg bort ifrån vårt närområde.

De har rått en del nyhetstorka i Sverige sedan efter nyåret. Förutom tjafset kring Magdalena Anderssons städbolag har det funnits få stora storys att förtälja. Även gängens skjut gladaste medlemmar har legat på latsida de två första veckorna.

Classon gör ett uttalande på Försvarsmaktens hemsida där han påstår att hela situationen triggades i gång av att några landstigningsfartyg ifrån Rysslands norra marin passerat igenom stora bält. Försvaret valde då att rutinmässigt att omlokalisera trupper.

– Det behöver inte betyda något ökat hot, men vi anpassar oss alltid efter rådande situation, säger insatschefen, enligt försvarets hemsida.

Få etablerade nyhetskanaler på internationell nivå uppmärksammande incidenten. Det hela har troligtvis varit en överreaktion pådriven av det liberala och postmoderna etablissemanget inom svenska media och de intressenter som påverkar eller samspelar med den. Mot bakgrund av den nyhetstorka som råder har media troligtvis valt att överdriva vikten av denna ”incident” för att dessutom ta ideologiskt avstånd ifrån Ryssland.

Ryssland har sedan tidigare tre landstigningsfartyg i Östersjöområdet, enligt Försvarsmakten, någonting som hör till normaltillståndet.