Prenumerera
Prenumerera
Av Frankie Fouganthin - Eget arbete, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=35886939 / © Vänsterpartiet Bilden på Dagostar: Fotograf Anna Tärnhuvud

Dadgostar: ”Vårdens bristade kapacitet” – snarare en fråga om resurser än virussmitta

Från och med imorgon kommer nya och skräpta restriktioner att gälla. Enligt Sveriges regering har omikronsmittan spårat ur till den grad att det påverkar och blir en belastning för vården.

Rapporter från hela världen säger dock att omikron är betydligt mindre smittsamt än originalvarianten covid-19. Därpå är det även tveksamt om covid-19 var mycket mer än en något intensivare säsongsinfluensa. I den vetenskapliga tidskriften Forskning och Framsteg skriver Virologiprofessor Niklas Arnberg, i december 2021, att omikron sällan ger upphov till allvarliga fall och hänvisar till internationella observationer, exempelvis ifrån Sydafrika.

”I nuläget finns inget som tyder på att omikron ger allvarligare sjukdom”, skriver han.

Det finns nu skeptiker som ifrågasätter varför regeringen inför fler restriktioner och om inte situationen kan hanteras på ett bättre vis. Och det är inte enbart ifrån traditionell anti-vax håll och de coronaförnekande leden som kritiken kommer.

Under gårdagseftermiddagen gick Vänsterpartiets partiledare ut på sin twittersida och insinuerade att sjukvårdskrisen, som regeringen hänvisar till, snarare är en fråga beträffande organisations och eftersatta investeringar i sjukvårdsaparaten.

”Statsministern säger att orsakerna till de nya restriktionerna bland annat är vårdens bristande kapacitet. Självklart måste vi göra allt för att minska smittspridningen. Men regeringen har haft två år på sig att stärka vården och öka antalet vårdplatser. När blir det verklighet?”, skriver Vänsterpartiets partiledare.

Restriktionskritikern Filip Sjöström presenterade under en intervju med Svenska Morgonbladet 2021 en liknande teori. Han misstänkte till och med att regeringen dolde den eftersatta sjukvården genom att understödja coronahysterin.

De restriktioner som tas i bruk från och med imorgon kommer påverka näringslivet. Krogarna kommer återigen behöva stänga kl. 23 och detta är en sektor där de redan utsatta ungdomarna ofta får sina första jobb.

Evenemangsektorn får återigen maxtak gällande antalet besökare.