Prenumerera
Prenumerera
Av Poltikerveckan Almedalen - 68, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=71352159 / By European People's Party - EPP Summit, 22 March 2018, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73026242

Novus: Sverigedemokraterna större än Moderaterna – Majoritet för den rödgröna sidan

Moderaterna förlorar stort i SVT/Novus senaste opinionsmätning. Samtidigt går det bra för Socialdemokraterna som hamnar på över 30 procent av väljarstödet.  

Moderaternas tapp på 2,5 procent är den enda statistiskt säkerställda skillnaden, när man jämför mot föregående månads novus-mätning.

Om undersökningen blir valresultat går Sverigedemokraterna om Moderaterna, vilket hade varit ett stort nederlag för Ulf Kristersson. Sannolikheten att han kan sitta kvar som moderatledare är då väldigt liten om inte partiet, trots de svaga siffrorna, tar regeringsmakten. Enligt denna opinionsmätning leder dock de partiet som aktivt eller passivt stödde Magdalena Andersson som statsminister med ungefär 4 procent. Liberalerna och Miljöpartiet skulle inte klara riksdagsspärren enligt novus-mätningen men detta påverkar inte den ledning som de rödgröna har enligt undersökningen.

Socialdemokraterna hamnar på stabila 31,3 procent. Detta är ett gott betyg för Magdalena Andersson när hon nu går in i en valrörelsen som ny partiledare.

– Socialdemokraterna är verkligen vinnare med Magdalena Andersson som partiledare. De har vunnit över flera viktiga sakfrågor från Moderaterna och vinner samtidigt många nya väljare, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

S 31,3 (+2,0)
SD 20,1 (+1,1)
M 18,7 (–2,5)
V 10,5 (+0,5)
C 6,7 (–0,8)
KD 5,6 (+0,9)
MP 3,4 (–0,3)
L 2,2 (–0,8)
Övriga 1,6 (-)

 

Skribent: Felicia Axelsson       felicia.axelsson@svenskamorgonbladet.se